Glasovi in podobe


V sredo, 3. junija 2020, je v Knjižnici Otona Župančiča potekala predstavitev nove knjige dr. Matjaža Lunačka Glasovi in podobe, ki smo jo izdali pri OPRO, zavodu za aplikativne študije. Z avtorjem se je pogovarjala dr. Ana Tavčar Pirkovič.

Dr. Matjaž Lunaček je na pogovoru poudaril, da se pri pisanju zgodb poslužuje različnih načinov pripovedovanja, nekatere so denimo zapisane v prvi spet druge v tretji osebi. Predvsem za zgodbe, ki so pisane v prvi osebi velja, da se bralca dotaknejo z izjemno visoko stopnjo empatije, ki je tudi sicer značilna za delo in pisanje dr. Matjaža Lunačka. V vinjetah poleg ljudi iz različnih družbenih krogov nastopajo tudi živali, ki jim dr. Lunaček daje glas, preredko slišan v slovenski literaturi.

»Imaginarij tukaj ni predmoderen, temveč protimoderen. Zavrača trendovstvo, miselnost, da je »modernost« že sama na sebi presežek.« Iz spremene besede dr. Bogdana Lešnika

Glede dialogov, ki sestavljajo drugi del knjige je avtor povedal, da ni pristaš predavanj in da se mu zdijo dialogi, kot jih je v zgodovino vpeljal Sokrat, bistveno primernejši način za grajenje in prenos znanja, kar je tudi sam večkrat ugotavljal pri svojem delu. Pogovor se je zaključil z nekaj poudarki iz tretjega dela knjige, v katerem so eseji o nekaterih pomembnih osebnostih in njihovem delu, ki ga avtor ocenjuje včasih kritično, drugič z občudovanjem. Na pogovoru sta se dr. Tavčar Pirkovič in dr. Lunaček za dlje časa ustavila predvsem pri Karli Bulovec, katere risba Šahist tudi krasi naslovnico knjige.