KAKO BITI ANTIKAPITALIST V 21. STOLETJU

24.00

OPRO, 2020

Avtor: Erik Olin Wright

Prevod: Tomaž Gerdina

Spremni besedi: Michael Burawoy in Klemen Ploštajner

Strokovni pregled: Tanja Rener

Mehka vezava, format A5, 171 strani

Šifra: 10 Kategorija:

Opis

Kako biti antikapitalist v 21. stoletju je zadnje delo Erika Olina Wrighta. V njej na preprost in bralcu prijazen način oriše analizo in kritiko kapitalističnega sistema, predstavi alternativne družbene institucije in zastavi vprašanje strategije, ki bi omogočila boljšo prihodnost.

Začne se z ugotovitvijo, da kapitalizem kljub navideznim prednostim kot so tehnološki napredek, večja produktivnost dela z avtomatizirano proizvodnjo, ali dvig osnovnega življenjskega standarda v najrevnejših predelih sveta, ustvarja predvsem revščino sredi izobilja.

Nato prepričljivo pokaže, da se v razpokah kapitalističnega sistema kažejo realne utopije oziroma alternative, ki pričajo, da na obrobju sistema že danes obstajajo nekapitalistični, za Wrighta bolj demokratični in egalitarni, družbeni odnosi.

Če želimo, da slednji postopoma izpodrinejo kapitalistične, to je nedemokratične in neegalitarne družbene odnose sta potrebni strategija in kolektivni akter. Ravno vprašanji strategije spodkopavanja kapitalizma in oblikovanje kolektivnega akterja tvorita osrednji temi te knjige.

Kako biti antikapitalist v 21. stoletju morda še bolj kot druga Wrightova dela zaznamuje optimizem in prepričanje, da je prihodnost, kjer lahko vsak človek razvije svoje potenciale in živi polnovredno življenje ne le zaželena temveč tudi realna in dosegljiva.

Erik Olin Wright, vplivni teoretik nove levice, se je rodil leta 1947 v Kaliforniji, odraščal je v Kanzasu. Starša sta bila univerzitetna profesorja psihologije. Leta 1968 je diplomiral na Harvardu in leta 1970 na Oxfordu. Doktoriral je  na Berkeleyu in leta 1976 na Univerzi v Wisconsinu postal profesor sociologije. Intelektualni skupnosti se je skupaj z generacijo mladih družboslovcev, ki sta jih radikalizirala vietnamska vojna in gibanje za človekove pravice, pridružil sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja. V svoji profesionalni karieri je največ pozornosti namenil družbeni stratifikaciji in egalitarnim alternativam kapitalizmu.

Leta 2012 je bil izvoljen za predsednika Ameriškega sociološkega združenja.

Umrl je leta 2019, star 71 let.

Iz spremne besede:

Erik bi lahko znova vnesel vznemirjenje v sociologijo. Skupaj z dobrim prijateljem Italijanom Lucom Perronejem, ki je tragično preminil med potapljanjem, je Erik razvil znamenito shemo o kontradiktornih razrednih lokacijah, ki so marksistom omogočile, da so se povzpeli onstran temeljne binarnosti kapitala in dela in vključile tudi nekaj meščanstva, male podjetnike, upravljalce in nadzornike ter strokovnjake. Michael Burawoy

Realne utopije so tako zaželene, izvedljive in dosegljive institucije, ki jih lahko uresničimo že danes in ki na dolgi rok spodjedajo kapitalizem. Tako hkrati zanikajo naravnost sistema (ni najboljši, ni edini možen, možne so alternative), ter razvijajo institucije, ki omogočajo drugačno organizacijo vsakdana. Klemen Ploštajner

Dodatne informacije

Teža 255 g