Dragan Petrovec: starost ni za mevže


Na predstavitvi knjige 10. januarja 2019 Pismo nigerijske vdove dr. Dragana Petrovca v Centru kulture Španski borci je avtorja moderator Zoran Senković vprašal, če so plače na Inštitutu za kriminologijo res tako nizke, da si mora družinski proračun večati s pisanjem knjig. In je dobil odgovor, da se človek pač zakreditira, in če lahko dobiš kredit le do sedemdesetega leta, si pa tik pred upokojitvijo … V tem slogu je potekal pogovor s podnaslovom Starost ni za mevže.

Avtor je med drugim priznal svoje strahospoštovanje do nasprotnega spola, kar se je začelo z avtoritano materjo, se nadaljevalo s prav takimi učiteljicami in se je končno osvobodil tega strahu, ko je vodil ženski zapor, kjer so bile ženske pod ključem. O tem času je še povedal, da je za določeno obdobje ženski zapor postal odprtega tipa za vse jetnice, da je nekoč vsem dovolil izhod za konec tedna, za kar se je moral zagovarjati pred takratno pravosodno nomenklaturo, a so se vse vrnile. In dodal: ‘Potem pa je prišla svoboda in demokracija in so ta eksperiment ukinili.’ Za vsak slučaj pa v besedilih moške in ženske nagovarja v ženski slovnični obliki, na kar se je odzval sivolasi bradati mož iz občinstva: ‘In me se s tem strinjamo.’

Avtobiografske humoreske Pismo nigerijske vdove so nadaljevanje njegove Fanči s psihiatrije in še hujše zgodbe.

Dr. Dragan Petrovec se je leta 1993 zaposlil na Inštitutu za kriminologijo, kjer je leta 1997 doktoriral s tezo O namenu kaznovanja – slepa ulica absolutnih teorij. Po oceni tujih ekspertov velja za vodilnega strokovnjaka za izvrševanje kazni zapora v svetu. Ukvarja se s filozofijo in prakso kaznovanja, tretmajem obsojenih in s kriminalitetno politiko. Poučuje penologijo na podiplomskem študiju na Pravni fakulteti, na Fakulteti za socialno delo in na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Ljubljani. Med drugim je objavil: Kazen brez zločina, znanstvena monografija. Ljubljana: SH Zavod za založniško dejavnost, 1998. / Ideja in realnost socioterapevtske usmeritve. Ljubljana: Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti, 1999. / Mediji in nasilje, strokovna monografija. Ljubljana: Mirovni inštitut, 2003. / Vpliv družbenih sprememb na izvrševanje kazenskih sankcij. Ljubljana Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, 2004. / Kult žrtve, strokovna monografija. Ljubljana: GV založba, 2005. / Fanči s psihiatrije in še hujše zgodbe. Ljubljana: Sanje, 2015. (leposlovje) / Nasilje pod masko. Ljubljana: Sanje, 2015.